Wij vinden zelf dat wij de aller leukste baan ooit hebben, wij mogen zelf namelijk vaak de gekste en grappigste moordverhalen schrijven! Je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben er wel een Levend Cluedo verhaal over geschreven. We hebben daarom al enkele tips gegeven voor het zelf schrijven van een Levend Cluedo verhaal. Maar hoe organiseer je zo’n Levend Cluedo spel vervolgens? Hoeveel teams maak je, hoe groot maak je de teams, ga je gebruik maken van attributen en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Wij zetten hieronder alles voor je op een rijtje, zodat jij straks een moordend leuke Levend Cluedo kunt organiseren!

  1. Levend Cluedo – De locatie

Voordat je begint met de organisatie van een Levend Cluedo spel zul je even moeten nadenken over de locatie. Waar ga je het spel spelen? Is dat binnen of buiten en hoe groot is het daar? Zijn er leuke kamers waar je gebruik van kunt maken? Je kunt het spel bij mooi weer hartstikke prima buiten organiseren, maar het weer in Nederland is enorm wispelturig, dus houd een plan B in je achterhoofd waarbij je naar binnen kunt uitwijken. Het leukst is om de verdachten een beetje uit elkaar te plaatsen. Dus zet er één in de tuin, één binnen in de woonkamer, de ander weer ergens om de hoek, dat soort dingen. Zo kunnen de teams elkaars ondervragingen niet stiekem afluisteren en dit maakt het spel iets actiever.

  1. De aankleding van de verdachten

Je speelt Levend Cluedo door het ondervragen van enkele verdachten. En het is natuurlijk hartstikke leuk als deze verdachten zich helemaal kunnen inleven in hun rol. Kies daarom mensen die een beetje kunnen toneelspelen en zorg voor extra aankleding. Met kleine dingen kun je al een hele grappige look creëren. Denk daarbij aan hoedjes, plak snorren, pruiken, een bepaald kledingstuk, stoere zonnebrillen of mooie make-up. Het hoeft overigens niet duur te zijn, loop bijvoorbeeld de Action of de So-Low eens binnen, daar vind je genoeg leuke accessoires voor een prima prijsje. En voor de politieagent regel je natuurlijk een politiepet en een fluitje!

  1. Levend Cluedo – Hoeveel teams maak je?

Een belangrijke vraag die je moet stellen is hoeveel teams wil je maken? Dat is namelijk afhankelijk van het aantal personen dat mee speelt. Je kunt teams maken van tussen de 3 en 8 personen. Veel groter zou je de teams niet moeten maken, omdat de kans bestaat dat je dan niet meer iedereen betrekt in het spel. Je kunt in principe zoveel teams maken als je wilt. We houden meestal aan dat je niet meer dan drie teams dan het aantal verdachten maakt. Voorbeeld: als je vier verdachten hebt maak je maximaal zeven teams. Heb je meer teams nodig omdat er veel mensen aan het spel meedoen? Maak dan gebruik van extra attributen of opdrachten, daarover zullen we hieronder meer uitleggen.

  1. Extra Levend Cluedo attributen

Soms heb je veel meer teams dan er verdachten zijn. Dat is op zich niet erg, alleen kan het voorkomen dat teams even niets te doen hebben omdat alle verdachten al ondervraagd worden door de andere teams. Je kunt in dat geval bepaalde attributen introduceren. Koppel elke verdachte aan twee attributen. Een kok koppel je bijvoorbeeld aan een kookschort en een grote garde. Deze twee attributen verstop je in de omgeving. De kok mag alleen door een team ondervraagd worden als zij één van de twee attributen bij zich dragen. Op die manier moeten de teams eerst op zoek naar deze attributen. Zodra een ondervraging klaar is levert het team het attribuut in bij de spelleiding. Deze verstopt het attribuut weer. Op deze manier geef je op een leuke manier wat extra interactie aan het spel en wordt het mogelijk om het spel met een groter aantal teams te spelen.

  1. Extra Levend Cluedo opdrachten

Je kunt ook als extra optie enkele opdrachten toevoegen aan het spel. Zo kun je bijvoorbeeld 10 kleine opdrachtjes bedenken die de teams eerst moeten uitvoeren bij de spelleiding, om zo een ondervragingsmunt te verdienen. Met deze munt mogen ze een verdachte ondervragen. De munt leveren ze in bij deze verdachte. Daarna moet het team weer terug naar de spelleiding om daar een volgende opdracht uit te voeren, zo weer een munt te verdienen, om vervolgens een nieuwe verdachte te mogen ondervragen, enzovoorts. Hiermee maak je het spel interactiever, duurt het langer en kunnen er meer teams mee spelen. Maak de opdrachten niet te ingewikkeld. Denk bijvoorbeeld aan één van de volgende opdrachtjes:

  • Bouw een menselijke piramide
  • Leg een koekje op je voorhoofd, breng het koekje naar je mond door met je gezicht te bewegen (zonder je handen te gebruiken!) en eet het koekje op. Valt hij op de grond dan moet je opnieuw beginnen
  • Bouw een kaartenhuis van 3 lagen, dat tenminste 5 seconden blijft staan

En ga zo maar door! We gebruiken regelmatig minute to win it als inspiratiebron voor dit soort opdrachten.

Zo, dat waren onze tips voor het organiseren van een Levend Cluedo spel! Hopelijk heb je wat aan onze tips gehad en kun je een superleuke activiteit neerzetten. Heb jij nog vragen of heb je misschien nog tips voor ons? Laat een reactie achter, wij zijn erg benieuwd namelijk! Voor andere vragen, of vragen over onze Levend Cluedo spellen kun je ook contact met ons opnemen via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@levendcluedo.nl

Veel plezier!