FAQ

Vind hieronder antwoord op de veelgestelde vragen.

Hoe werkt het spel?

Levend Cluedo is een groepsspel waarbij je samen een mysterie probeert op te lossen. Er is namelijk iemand vermoord en er zijn 4 verdachten opgepakt. Eén van deze vier verdachten is de moordenaar, de andere drie zijn onschuldig. Jullie spelen deze verdachten zelf, dus mensen die het leuk vinden om zich te verkleden of zich eens als iemand anders voor te doen, kunnen zich nu helemaal uitleven!

De rest van de groep wordt opgedeeld in 3 tot 6 teams. Deze teams gaan op zoek naar de verdachten, die zich in en om jullie locatie begeven. Als een team één van de verdachten heeft gevonden, mag het team deze verdachte ondervragen. Elk team mag een verdachte maximaal 5 vragen stellen. Daarna moeten zij weer verder naar een volgende verdachte. Wel mag het team later in het spel terugkomen, om deze verdachte opnieuw te ondervragen.

Door slimme vragen te stellen krijgen de teams steeds meer informatie binnen. Door deze informatie met elkaar te vergelijken, kunnen zij achterhalen wat er zich die dag allemaal heeft afgespeeld. Zo komt elk team uiteindelijk achter de oplossing van de moord. Het team als eerste de juiste dader, het motief en het moordwapen aan de politieagent (de spelleider) vertelt, is de winnaar van het spel!

En hoe werk zo'n gepersonaliseerd spel?

Een gepersonaliseerd Cluedo verhaal werkt hetzelfde als de andere spellen. Het verschil is dat dit verhaal volledig op maat voor jullie wordt geschreven.

Het is namelijk mogelijk om een uniek Levend Cluedo verhaal te laten schrijven, op basis van de input die jij ons levert. Gaat het om een teambuilding activiteit? Laat dan de baas eens onbestraft vermoorden. Vrijgezellenfeest? Wat dacht je ervan dat de bruidegom-to-be ineens het loodje heeft gelegd? De mogelijkheden zijn eindeloos! En de activiteit kan overal gespeeld worden, zowel buiten als binnen, op elk denkbare locatie.

Tijdens de bestelling kun je ons de informatie aanleveren die we nodig hebben, dit kun je invoeren in het veld ‘Extra informatie”. Om een mooi verhaal te schrijven hebben we de volgende informatie van je nodig:

 • Wie is er vermoord? (dit kan zowel een fictief als een non-fictief personage zijn)
 • Wie zijn de vier verdachten? En wat zijn de vier namen + e-mailadressen van de personen die deze verdachten zullen spelen?
 • Een korte omschrijving van de verdachten, denk daarbij aan leeftijd, werk, eigenaardigheden? Wat is de relatie tussen van de verdachte en de vermoorde persoon, hoe kennen zij elkaar?
 • Een korte omschrijving van de dag. Hoe laat staat de activiteit gepland, wat gaan jullie daarvoor of daarna nog doen samen?
 • Eventueel: een aantal moordwapens
 • Eventueel: anekdotes, we zullen deze zoveel mogelijk in het verhaal verwerken om er een nog persoonlijker tintje aan te geven. Is er iemand die bijvoorbeeld altijd te laat is? Of iemand die vaak vloekt? Iemand die altijd zelfgebakken taart mee naar het werk neemt of een hekel heeft aan kinderen? Laat het ons weten!
 • En tot slot de naam en het e-mailadres van de spelleider.
Wat krijg je aangeleverd?

Na betaling krijg je direct een e-mail, waarin een download link staat. Door op de link te klikken downloadt je een .zip bestand waar alles in zit wat je nodig hebt om het spel te organiseren.
Dat zijn de volgende dingen:

 • Een speluitleg voor de spelleider. Na het lezen van de speluitleg weet je precies wat je moet doen om een Levend Cluedo te organiseren. De speluitleg bevat ook de oplossing van de moord
 • Vier losse verhaallijnen, deze worden door de spelleider per e-mail naar de vier verdachten gestuurd.

De organisator van het spel wijst van te voren vier personen aan die het leuk vinden om één van de vier verdachten te spelen. De organisator stuurt de vier verhaallijnen uit het Cluedo pakket per e-mail op naar de verdachten. De verdachten kunnen hun verhaal voor de activiteit uitprinten of bij zich houden op een telefoon of tablet.

Met hoeveel personen speel je het spel?

Levend Cluedo wordt gespeeld met 12 tot 40 personen. Denk er aan dat je vier personen nodig hebt om voor een verdachte te spelen en dat één persoon de spelleider (politie agent) is.
De rest van de groep wordt onderverdeeld in teams.

Wil je het spel met meer of minder personen spelen? Neem dan even contact met ons op, we denken graag met je mee.

Hoe lang duurt het spel?

Een spel duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten.

De duur van het spel is natuurlijk erg afhankelijk van de spelers. Als er een team tussen zit dat na 45 minuten het juiste antwoord weet te raden, kan het sneller gaan. Echter is het spel makkelijk te sturen. Iemand die voor verdachte speelt kan er namelijk voor kiezen om zijn antwoorden uitgebreider of juist minder uitgebreid te maken, waardoor je invloed kunt uit oefenen op de tijd.

Hoe snel wordt het spel geleverd? (gepersonaliseerd spel)

Tijdens jouw bestelling laat je de benodigde informatie voor het verhaal achter in het notitie veld. Vanaf het moment van bestellen duurt het 8 werkdagen om het cluedo verhaal te schrijven en op te sturen. Mocht de benodigde informatie ontbreken / onvolledig zijn, zullen we je vragen om extra informatie aan te leveren. De 8 werkdagen gaan in dat geval in op het moment dat we alle informatie binnen hebben.

Hoe snel wordt het spel geleverd? (standaard spel)

De standaard Levend Cluedo’s zijn na betaling direct voor jou beschikbaar. Je krijgt een mail ter bevestiging van jouw bestelling en in deze mail vind je een download link. Je download een .zip bestand met daarin alles wat je nodig hebt om het spel te organiseren.

Kunnen jullie een standaard thema aanpassen naar onze wensen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Het schrijven van een Cluedo verhaal is nogal ingewikkeld, zoals je zult merken als je het spel gaat spelen. Elke verandering die je doorvoert, moet in alle rollen verwerkt worden. Bovendien bieden wij de optie aan om een gepersonaliseerd Cluedo verhaal te voor je te schrijven. We adviseren je om een eigen verhaal te laten schrijven als je er persoonlijke dingen in het verhaal verwerkt wil hebben.

Is het erg als de verdachten niet ver van elkaar kunnen staan?

Nee, dat is niet zo erg. Het liefst staan de vier verdachten een eindje van elkaar verwijderd, bijvoorbeeld in aparte kamers. Zo kun je er één op de gang zetten, één in de keuken, één in het kantoor, één in de tuin, etc.
Het spel kan nog steeds prima gespeeld worden als de ruimte beperkt is. Er kunnen meerdere verdachten in dezelfde ruimte staan. Zorg er in dat geval voor dat de teams elkaars overhoringen niet kunnen afluisteren.

Mogen de teams open vragen stellen?

Jazeker, de teams zijn vrij om zowel open als gesloten vragen te stellen aan de verdachten. Wat voor antwoord je vervolgens krijgt, daar heb je helaas geen invloed op..

Hoe open ik een .zip bestand?

Er zijn verschillende manieren om een .zip bestand te openen. De nieuwste versies van Windows hebben de mogelijkheid om ZIP bestanden uit te pakken al van zichzelf aan boord.

1. ZIP bestanden openen in de nieuwste Windows:

 1. Dubbelklik op het bestand.
 2. Je ziet de inhoud, alsof het een gewone map is. Documenten in de ZIP – zoals foto’s of tekstbestanden – kun je gewoon openen, slepen en kopiëren. Als het ZIP-bestand een programma bevat, kun je op het setup bestand klikken om het te installeren.

2. ZIP bestanden openen in een oudere versie van Windows:

Mocht je met een oudere versie van Windows werken dan moet je eerst een uitpakbestand downloaden, bijvoorbeeld het gratis programma 7ZIP. Dat kun je downloaden op de volgende site: http://www.7-zip.org/download.htm

Nadat je het programma hebt gedownload, kun je het .zip bestand openen.

Wat is een .zip bestand?

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand dat één of meer bestanden bevat. De bestandsgrootte van zo’n gecomprimeerd bestand is kleiner dan alle losse bestanden samen. Het zip-bestand neemt dus minder opslagruimte in en je hebt ook alle losse bestanden samengevoegd tot één bestand.

Zip-bestanden hebben de bestandsextensie .zip. Daarnaast zijn ze in de Windows Verkenner te herkennen aan het pictogram voor de bestandsnaam: een map met ritssluiting.